La terra

Arriba l’estiu

A les 5:32 h del 21 de juny donem la benvinguda a l’estiu astronòmic, que s’allargarà fins al pròxim 22 de setembre. En aquests 93 dies de durada tindrem quatre llunes plenes i dues pluges d’estreles, a més de molt de sol i calor

Primer va ser el climàtic i ara li toca el torn a l’astronòmic. El 21 de juny a les 5:32 hores entra oficialment l’estiu astronòmic, moment en què es dona el solstici d’estiu. Recordem que l’inici de les estacions es deu a la inclinació de l’eix de rotació de la terra i en el moment del solstici d’estiu, el sol està en la seua posició més boreal. Per aquest motiu a l’hemisferi nord els dies són més llargs i al pol nord es dona el fenomen del sol de mitjanit, en què el Sol és visible per damunt de l’horitzó durant les 24 hores del dia. Tot el contrari passa al pol sud, on la foscor és absoluta.

L’estiu d’enguany es prolongarà fins al pròxim 22 de setembre i tindrà una durada de 93 dies i 15 hores. Com a curiositat, podem dir que el pròxim 5 de juliol es donarà l’afeli, la màxima distància entre la Terra i el Sol. Estaran separats per 152 milions de quilòmetres, uns 5 milions de quilòmetres més que en el periheli, moment en què estan més junts i que es dona al principi de gener. Precisament, per aquest motiu, la diferent distància entre els dos astres, l’estiu és més llarg i l’hivern més curt. Simplement, es tracta d’una conseqüència de l’òrbita el·líptica de la Terra al voltant del Sol, que fa que la velocitat del nostre planeta no siga la mateixa al llarg de tot l’any. 

La tradició ens diu que la nit més curta de l’any és la de Sant Joan, però creences a banda, el solstici ens marca els dies més llargs i les nits més curtes. Però alerta, com ja us contàvem fa poc, el dia ja no creix durant el matí, ara ho fa de vesprades. https://www.apuntmedia.es/oratge/meteosaps/eixida-sol-matinera-l-any_1_1427817.html

Siga com siga, per davant tenim dies de sol i de calor, per a gaudir de quatre llunes plenes: 24 de juny, 24 de juliol, 22 d’agost i 21 de setembre. l la temperatura convida a observar el cel i dues pluges d’estreles, la de Delta Aquàrids, amb un màxim al voltant del 30 de juliol, i la dels Perseids o llàgrimes de sant llorenç, que té lloc a mitjan agost.